Suriname

Suriname is met haar 500.000 inwoners een vrij klein en dunbevolkt land in Zuid-Amerika, het toerisme is kleinschalig maar levert een wezenlijke bijdrage aan de economie. Met name in de afgelegen gebieden in het binnenland, is dit een van de belangrijkste bronnen van inkomsten.

Half maart dook de eerste Corona besmetting op en werden de grenzen en het luchtruim gesloten..  Het toerisme ligt dus volledig stil sinds half maart, resorts zijn in augustus korte tijd open geweest voor lokaal publiek, maar moesten helaas snel de deuren weer sluiten.  Binnenlandse accommodaties mogen weer open voor lokaal publiek met strenge protocollen. Lokaal toerisme, waarvoor lage prijzen wordt gehanteerd levert helaas niet zoveel op. Het wordt meer gedaan om het een beetje draaiende te houden.  

Er zijn hierdoor heel veel mensen die geen inkomsten hebben. Gidsen, chauffeurs, bootsmannen, medewerkers op resorts, maar ook souvenirverkopers en de horeca heeft het zwaar. 

In deze zware en onzekere tijd willen we deze mensen graag helpen.

Gedoneerd: € 6.357


Doel : € 5.500

---------------------------

 

Laatste update: 20-02-2021

Lizet uit Suriname

 

Ik ben Lizet, ik woon inmiddels 12 jaar in Suriname en heb het toerisme hier zien groeien. Niet alleen in aantallen reizigers maar vooral ook in kwaliteit en beleving. Inmiddels hebben we al tientallen mensen onvergetelijke herinneringen bezorgd aan hun reis door Suriname.

Voor het organiseren van de maatwerkrondreizen van Betterplaces werken we veel samen met kleinschalige uitvoerders die op hun beurt weer met lokale mensen samenwerken en in dienst hebben. Een netwerk van prachtige mensen uit verschillende culturen die met passie hun werk doen en hiervan hun gezin onderhouden.

Juist deze mensen en de ontmoetingen maken een reis naar Suriname zo bijzonder, zeker omdat je met vrijwel iedereen gewoon Nederlands kunt praten. Surinamers zijn ontzettend positief en als ik vraag hoe het gaat, dan zeggen ze toch nog steeds dat “het wel lukt”. Suriname is een ontzettend vruchtbaar land, een voordeel in deze tijd want je kunt vaak goed groente en aardvruchten verbouwen. Ook ik heb inmiddels zelf wat geplant in mijn tuin.  Daarnaast zijn er echter wel maandelijkse boodschappen nodig. Als we deze mensen daarmee kunnen helpen is dat enorme verlichting voor hen.

2012_edited_edited_edited.jpg

Olan en zijn Team uit het Boven-Suriname gebied

 

Onze altijd vrolijke en gastvrije Olan, heeft al veel toeristen zijn geboorteregio laten zien. Het Boven Suriname gebied ligt net ten zuiden van het stuwmeer. Dit is het echte binnenland van Suriname, de lokale bevolking woont hier in dorpjes aan de rivier. Olan laat je kennis maken met de flora en fauna, maar ook met de unieke Marroncultuur.

Tijdens de tour verblijf je in een kleinschalig resortje aan de rand van het dorpje Gunsi, waar tevens familie van Olan woont. Mevrouw Akumaimujee komt uit het wat grotere naburige dorp Nieuw-Aurora met haar 7 kinderen, zij kookt voor de gasten en neemt ze mee naar de kostgrondjes waar groente en aardvruchten worden verbouwd. 

Dit gaan wij doen

Naast de corona crisis, en daarmee het wegvallen van de inkomsten uit het toerisme  is er op dit moment ook een fikse economische crisis gaande. Veel basisproducten worden geïmporteerd, en zijn door stijgende valuta koersen, ongeveer twee keer zo duur geworden.

Daarom hebben we besloten om mensen uit het toerisme die nu geen inkomsten hebben, te helpen met een levensmiddelen pakket. De grote van het pakket zullen we ook aanpassen aan de grote van het gezin. Een pakket zal ongeveer tussen de 30 en 50 euro kosten, en  daar kunnen ze minimaal een maand mee vooruit.

Wat kun jij doen?

Help onze chauffeurs, gidsen, koks, schoonmakers en vele andere medewerkers in deze zware tijd! Het is een enorme verlichting voor veel gezinnen om zich minimaal een maand lang geen zorgen over eten te hoeven maken.

Het zou fantastisch zijn als je een donatie doet. Met een bijdrage van 30 euro kun je al een gezin helpen! Uiteraard houden we je op de hoogte van de besteding van de gelden!

Alvast bedankt, Gran Tangi.
En een warme groet vanuit Suriname! ​

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan sturen we je elke maand digitale post uit Suriname. We vertellen je over de voortgang van de acties, laten gidsen, chauffeurs en andere medewerkers aan het woord en delen de leukste voordeelacties en reisinspiratie om alvast in de stemming te komen. 

We support local tourism in samenwerking met MiCuba en Better Places

We support local tourism 2020 - 2021

Copyright MiCuba en Better Places